Vad kostar det?

Att delta i motorsport är inte direkt billigt. Man behöver en del saker och dessutom ska man ha något att köra. Men vilka kostnader kan man räkna med och vad är det viktigaste att investera i?

Fordonet kostar mest

I regel är det fordonen som kostar mest pengar i inköp. En Formel 1-bil kan till exempel kosta närmare en miljon kronor och en rallybil kostar flera hundra tusen att köpa. Om man vill hålla på med just motorsport kan det alltså vara klokt att börja spara till sin bil i god tid. Det kan också vara klokt att leta sponsorer, men de är i regel inte så intresserade av att sponsra med dyra saker innan man faktiskt visat resultat på tävlingsbanorna.

Reparationer och tillbehör

Man kan inte bortse från att det kan bli rejäla skador vid en krasch och reparationer kostar en hel del. Ibland kan det rent av vara så illa att man inte kan reparera fordonet. Har man en försäkring kan den täcka vissa belopp, men många har sina fordon oförsäkrade.

Förutom reparationer kostar också tillbehör som olja, rattar, bildelar och annat pengar. Just bilens vätskor kan bli dyra om man vill ha den allra bästa kvaliteten.

Träning och tävlingsavgifter

Man ska också räkna med att betala ett par tusen kronor varje år i träningsavgifter samt i olika startavgifter för tävlingar. Kommer man upp i klass kan det kosta tiotals tusen kronor att starta i en tävling, men då kan man i regel också vinna pengar.

Licenser

Licenser krävs för att få köra på banor. De kostar några tusenlappar per bana och år. Men vill man bara köra en enstaka gång får man räkna med en avgift på omkring 200 kronor per körning.