Vad krävs av föraren?

Att köra motorsport kan ses som enkelt och simpelt men så är absolut inte fallet. Det krävs faktiskt en hel del av föraren även om kraven kan skilja sig åt mellan de olika sporterna. Här tar vi upp en del av de krav som kan ställas.

Måste man ha körkort?

Hos Transportstyrelsen kan man kontrollera om en viss person har körkort eller inte. Det kan vara bra om man är ansvarig för tävlingar i en motorsport där körkort krävs. I flera fall krävs dock inget B-körkort utan istället en licens som beviljas av tävlingsklubben. Man måste dock alltid visa att man kan framföra ett fordon, och att man kan gällande regler innan man får tillstånd att tävla.

Kunskapstest

I samband med att man ska få tillstånd att tävlingsköra måste man också genomgå olika kunskapstest och teoriprov. I dem kan det ställas frågor om allt möjligt. Det kan handla om märken, flaggor, vad man ska göra i olika situationer, bränsleekonomi och en hel del annat. Frågorna kan också vara specifika för just den sport man vill tävla i. Innan man ska ta provet får man läsa på teori på olika sätt. Undantaget är om man ska köra sin egen bil på till exempel bana och testa hastigheten på den. Då kan man i regel lösa en endagslicens mot att man visar upp ett vanligt körkort.p>

Fysiska krav

Det ställs också en rad fysiska krav på föraren. Man måste kunna framföra fordonet, och har man till exempel en bur i bilen måste man klättra in genom fönstret. Man måste också kunna få på sig ett säkerhetsbälte samt den skyddsutrustning som krävs. Även om man har olika fysiska handikapp kan man i regel tävla i olika motorsporter. Det handlar om att anpassa fordonen. Men det är aldrig fel att träna fysiskt i den mån man kan. Det gör att man blir en bättre förare.

Åldersgränser

Inom många motorsporter finns det åldersgränser. I de fall man ska ha körkort måste man vara minst 18 år gammal för att få tävla. I andra fall ska man vara minst 15 år. Det finns också barnklasser i många sporter och då får även barn vara med. Då är det effektbegränsning som gäller, och man tävlar inte om några större priser. I vissa fall får man också åka med föräldrar eller anhöriga som tävlar även om man är ung. Det är dock upp till tävlingsarrangören. Man ska i alla fall kunna tillgodogöra sig information som ges kring tävlingen.

Körkunskaper

Man måste inte kunna köra bil utanför banan för att tävla. Innan man får köra i riktiga tävlingar behöver man i de flesta fall genomgå körprov inne på banan. Där ska man visa att man kan hantera alla situationer som kan tänkas uppstå.