Dragracing

Dragracing är en sport som är väldigt vanlig i utlandet, men den har även blivit vanligare i Sverige. Tävlingen körs på en raksträcka, och ofta på vanliga vägar. Men hur ser bilarna ut och är det egentligen lagligt?

Snabba och starka bilar

Inom dragracing används bilar som ska accelerera väldigt fort. Racingsträckan är nämligen väldigt kort och starten betyder allt. Man kör en mot en och det gäller att vara snabbast i mål. I flera fall är bromsarna på bilarna inte tillräckliga för att få stopp på fordonen utan det finns en liten fallskärm i bilens bakre del som fälls ut för att snabbare få ner bilens hastighet. I riktiga dragracingtävlingar används specialbyggda bilar och en sådan kostar väldigt mycket pengar.

Är sporten laglig?

Varje år kan man läsa om hur polisen stoppar olagliga tävlingar, och en del av dem är dragracingliknande. Men sporten är laglig. Det krävs dock tillstånd för att anordna tävlingar, och de ska ske på lämplig plats. I regel ses inte vanliga vägar som lämpliga platser, utan man får hålla sig till nedlagda flygplatser eller till banor som faktiskt är anpassade till just olika bilsporter.