Folkrace

I Sverige är folkrace troligen den allra vanligaste bilsporten. Det är många som kan vara med och köra, och läktarna är i regel fullsatta med folk när det är tävlingsdags. Men vad gör sporten så omtyckt?

Vad går sporten ut på?

Hos Svensk Bilsport kan man läsa mer om folkrace. Sporten går ut på att man ska ta sig runt en bana med sin bil så fort som möjligt. Banan är i regel lerig och gjord av grus eller jord. Det förekommer en hel del plåtkontakt och bilarna är inte de vackraste. Ofta är det just gamla skrotbilar som gjorts körbara man tävlar med.

Bilarna

När det gäller folkracebilar ska de vara säkra, och godkännas av besiktningsmän på tävlingen. I alla klasser utom barnklasser och nybörjarklasser säljs bilarna efter varje tävling. Bilarna säljs för en fast summa, och det bidrar till att man inte lägger ner allt för mycket pengar på fordonen. Det här är en av anledningarna till att priserna för att delta i den här motorsporten hålls nere. Man behöver inte vara miljonär för att köpa en bra tävlingsbil.

Organisera tävling

Folkracetävlingar anordnas på flera platser varje år. I regel sker de på inhägnade områden, men man kan också köra på ängar eller åkrar. Då måste man dock ha tillstånd från markägaren och det kan även vara bra att kontakta till exempel polisen för att se om någon annan måste bevilja tävlingen. Att köra privat är i regel inga problem så länge man använder sin egen mark.