Utrustning för fordonet

Vilken utrustning som måste finnas i fordonet kan variera beroende på vilken sport man tävlar i. Dessutom skiljer det sig åt beroende på vilka fordon som används. Här tar vi upp den utrustning som krävs i de flesta bilar inom motorsport.

Förarstol och säkerhetsbälte

I alla bilar, oavsett vilken sport man tävlar i, ska det finnas en förarstol samt ett säkerhetsbälte av godkänd karaktär. I regel är det fempunktsbälten som gäller för tävling. Vid en försäljning kan man ofta montera bort förarstol samt bälte.

Huvlås

Ett huvlås ska finnas på bilarna. Ett sådant gör det möjligt att öppna motorhuven på bilen utan att komma åt reglage inifrån bilen. Det är av högsta vikt vid en krock eller brand då man kanske inte kan komma åt att öppna förardörren. Huvlåset säkerställer också att huven verkligen sitter fast, och att huven inte kan öppna sig under färd.

Bur

En bur är en stålkonstruktion som sitter på insidan av många tävlingsbilar. Buren förhindrar att bilen demoleras fullständigt om man voltar. I flera sporter är just en bur ett krav.

Brandsläckare

Brandsläckare är ett krav att ha i bilen inom många bilsporter. Exakt storlek bör man kontrollera med tävlingsledningen.